Бърза и сигурна доставка
Лесно връщане: Заяви първите 14 дни
Проверка на пратката

Информация

Информация за четките и начина им на производство


Използуването на четки за нанасяне на пудра или други субстанции имат дълга традиция. Много кралици и знатни дами в древен Египет вече са оценили тяхната практичност.

Ето защо козметичните четки имат древна история. Дизайна и начина им на производство очевидно се е променил през вековете.
Най-ранните четки са се произвеждали с дървени или бамбукови дръжки. Днес дръжките    варират в най – различни материали и стилове. Някой модели дори наблягат повече на модерната дръжка , отколкото  на качеството на самата четка. Всички възможни материали се използуват за направата на дръжките. Като започнем от лакирана топола или бук до тропическите дървета като махагон, ебонит или съвкупност от различни на цвят дървени пръчици. Метали, главно алуминй също се използуват за направата на дръжки.
Нека не забравяме също и пластмасите в най различни форми и цветове. Почти всичко е възможно със синтетичните материали, от дебели до тънки , от къси до дълги , с мехурчета или текстил, но тези които търсят нещо много по стилно могат да намерят подходящото в
плексигласа / акрил/ добре полиран , матиран или със заскрежен връх.
Този тип дръжки са доста по- популярни, въпреки че са доста по – скъпи поради факта че се изработват ръчно. Те могат да бъдат познати и отличени от пластмасовите дръжки по тяхното относително по-високо тегло и гладката и безшевна повърхност.
Както и да е, качеството на четката е в нейната глава и това е много по-важно от дизаина. Тук също има различни вариации разбира се. Основните материали използвани за направата на една качествена четка са: косми от  пони, коза, белка, уши на говедо,  катеричка и toray.
Всички от тях са познати като висококачествени материали. Като правило космите от пони    се използуват за по-евтините четки. Космите от ушите на говедото се използват главно като добавка за напровата на четки за устни или за сенки. Космите от катеричка  се използват за висококачествени четки за пудра и руж. В последните години цените на  космите от опашката на катеричка са стигнали небивали висоти, и това намали използванито на този вид косми. Четка която има около 5% косми от катеричка струва приблизително 25% по скъпо от четката без.
Космите от белка се използуват за направта на четки за устни, очна линия и сенки.
Тези косми са по- твърди и въпреки това еластични което е много важно за целта за която са предназначени.
Четките от „platinium” серия са направени от висококачествен японски toray. Космите от toray се произвеждат на синтетична основа и значително превъзхождат натуралните косми по качество и приложение. Японският toray с неговите висококачествени крайща се произвежда по специална технология. Също така те са много подходящи за хората с алергии към натурални косми.
Космите от коза са най-често използувани, тествани и опитвани за направата на козметични четки. Азиатските кози биват стригани за добиването им. Тези кози не могат да бъдат сравнявани с нашите кози , защото космите им са с дължита 30-40см. Космите са значително по- финни от тези на нашите кози. Това е така защото са изложени на по-студен климат. След стригането на козите космите се подготвят от експерт в областа на четките , в зависимост от целта на бъдещето им използуване.  Те биват измивани, сресвани понякога боядисвани или избелвани и се режат до желаната дължина. Рязянето по този начин автоматично определя качеството на четката.
Изследвайки косъмът под микроскоп виждаме че косъмът при върха си е заострен и се удебелява в основота на корена си, подобно на игла за шиене. Това може да се сравни също така и с разстенията където върхът е по еластичен и мек , а стеблото към земята е по-влакнесто и здраво. Това ни дава възможност по – лесно да разберем защо върхът е най – добрата и скъпа част от косъма. Рязането се извършва по два начина – първо върхът и второ останалата част. Първият отрязък е много еластичен и приятно мек.
Изследвайки втория отрязък под микроскоп забелязваме че косъмът е кух отвътре. Чрез срязването на косъма ние получаваме относително остър, тръбно образен косъм завършващ като игла на инжекция. Това може да се подчертае чрез процес на механично „шлифоване”. Това са така наречените скосени краища.
Как така приготвените косми се превръщат в козметична четка?
Селектираните косми със скоба се смята да бъдат козметичната четка. Това е най – важният момент от правенето на четката и е решаващ за качеството на бъдещата четка.
Според желаната големина необходимото количество косми се отделя от така селектираните. Опитните експерти правят това ръчно с обикновени косми от пони. Много  скъпите косми, като от белка се премерват внимателно със специални везни.
Така подбраното количество косми / като космите са подредени в една посока – връх с връх, край с край  / се увива на ролка във фолио.
Сгънатите косми се пъхат в цилиндричен калъп с върхове насочени на долу.
Калъпът се почуква неколкократно за да приемат космите желаната форма. Този процес се нарича „ висококочествена овална глава”на четките за пудра.  Хартията или фолиото се изваждат внимателно и космите се лепят за скобата със специални лепливи компоненти.
Това залепване е необходимо да изсъхне за определено време като четката е с върховете на горе. Един единствен въздушен балон в лепилото е често причина за падането на косми от четката. Сега четката  се оформя във финалната си форма. Ако се иска сплескана форма, скобата се сплесква в горната част. Изрязват се космите които старчат и главата се приглажда. Лошо пригладената четка губи много косми в началото. Пример за това е ако поставите космите на четката между дланите си с дръжка насочена надолу и ги разтъркате като центруфуга. Това отваря главата на четката и изхвърля хлабавите косми. Веднъж готова главата на четката, се добавя и дръжката. Това се извършва посредством залепване със специални лепила или чрез притискане на скобата към дръжката . / този процес важи само за дървените дръжки/
Четката е вече готова за употреба.

Като финал няколко думи за грижата която трябва да се полага за четката.
Тъй като козите косми са натурален продукт те изискват специални грижи. Стресът на космите е относително голям. Четките се използват по няколко пъти на ден и са изложени   също така на  допълнителни фактори като прах, високи температури, влага. Редовното почистване на четката е толкова важно за дългия живот на четката както и за вашата лична хигиена. Използвайте мек шампоан за тази цел. Измиите четката с хладка вода  като търкате в посока на върха. По възможност избягвайте да мокрите скобата. Позволете на четката да изсъхне на стайна температура при лек наклон с върховете на долу, не слагайте четката върху радиатори.

Herbacin Germany


Производител на билкови продукти – грижа за кожата със собствени производствени съоражения. Семейна компания създадена през 1905. Обширна продуктова гама от кремове за ръце и тяло, лосиони и шампоани на базата на етерични масла. Марка разпространена на 5 континента в повече от 38 500 обекта. Продукти с биологично отглеждана лайка, овлажняващо масло от арган, висококачествени съставки, като фармацевтичен глицерин. Дерматологично тествани.